Viaceré oddelenia nemocnice navrhnuté na zrušenie budú fungovať naďalej.

28.06.2011 Snina

Snina 28. júna (TASR) - Zámer Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) nezazmluvniť od 1. júla tohto roku štyri oddelenia sninskej nemocnice sa zrejme nenaplní. Gynekologicko-pôrodnické oddelenie, pediatria a neonatológia dostali dnes po tom, ako Sninu navštívil minister zdravotníctva SR Ivan Uhliarik, šancu na ďalšie fungovanie, no zdravotnícke zariadenie musí doplniť v nasledujúcich mesiacoch chýbajúci personál. S doliečovacím oddelením nemocnice sa podľa ministrových slov už ďalej neráta.
"Po dôkladnom zvážení som sa rozhodol, že ešte raz prehodnotíme z hľadiska VšZP túto situáciu a dohodli sme sa s vedením nemocnice, že Nemocnica Snina dostane určité časové obdobie, aby si vyriešila svoje personálne požiadavky, respektíve normatívy," uviedol dnes na stretnutí s novinármi Uhliarik s tým, že pôjde o deväťmesačnú lehotu.
Zároveň dodal, že najneskôr do 1. apríla 2012 by mala prebehnúť v sninskej nemocnici kontrola. Podľa jej výsledkov by sa následne rozhodlo o tom, či sa tri predmetné oddelenia dočkajú svojho zazmluvnenia aj po tomto termíne.
Po zrušení niektorých oddelení sninskej nemocnice mali pacienti dochádzať za zdravotnou starostlivosťou po 1. júli do susedného okresu. Hlavná výčitka zo strany Sninčanov sa týkala hlavne plánovaného rušenia pôrodnice. Rodičky z niektorých obcí by to mali do Humenného aj viac ako 60 kilometrov.
"Snina je uložená na okraji republiky. Pri zachovaní dostupnosti sme zhodnotili vzdialenosti, ktoré by mali pacienti do Humenného a na základe toho sme dali časovú periódu deviatich mesiacov na to, aby si sninská nemocnica vyriešila náležitosti, ktoré nemá doriešené. Potrebujú doriešiť počty úväzkov lekárov a zamestnancov na gynekológii a detskom a novorodeneckom oddelení," doplnil Uhliarik.
Riaditeľ nemocnice Vincent Lukáč je s dnešným rozhodnutím ministra spokojný a personálne otázku do deviatich mesiacov podľa jeho slov určite vyriešia. "Potrebujeme získať napríklad atestovaného lekára na detské oddelenie a gynekológiu," konkretizoval.
Nemocnicu Snina, s. r. o., založilo mesto v roku 2005. Do jej rekonštrukcie investovalo v uplynulých rokoch takmer milión eur. Okrem okresného mesta poskytuje zdravotnícku starostlivosť ľuďom z 33 obcí, ako aj obyvateľom iných okresov.
 

Vyberte región